FNRS – Veiligheidsregels

Op de Ruitersportcentrum Lingebos staat de veiligheid voorop; niet alleen in de lessen, maar ook op stal en het terrein. Als 4-sterren FNRS-manege zijn we in het bezit van het veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport. In de lessen is het dragen van beschermende kleding en een goedgekeurde cap verplicht.

Veilig paardrijden:
Les nemen is zeker bij paardrijden heel belangrijk. Een paard is een levend wezen. In de basiscursus leer je hoe met het dier om te gaan en hierdoor de kans op ongelukken te beperken. Ook in de lessen leer je, naast gewoon paardrijden, hoe met een paard om te gaan.

Gezondheidsklachten kenbaar maken:
Informeer onze instructeurs over eventuele gezondheidsklachten. Als ze op de hoogte zijn kunnen ze in geval van nood adequaat handelen.

Regels:
Op iedere manege gelden regels. Onze algemene regels, de regels voor de rijbaan en de regels voor het buiten rijden kun je vinden op deze pagina, op de diverse posters en in de map die in de Kantine ter inzage ligt.

Veiligheidshelm:
Op onze manège is het verplicht te paard een goedgekeurde veiligheidscap te dragen. Deze biedt veel bescherming bij een onverhoopte val. Immers, een paard is en blijft een vluchtdier. Voor de eerste lessen kan de cap door de manege ter beschikking worden gesteld. Draag daarom altijd een veiligheidshelm met de CE-markering en het EN 1384-teken. Deze helm heeft in ieder geval een harde schaal en een kinband voorzien van veiligheidssluiting.

Rijkleding:
Ook bij kleding spelen veiligheidsaspecten een rol. De kleding moet armen en benen bedekken, en voldoende bewegingsvrijheid bieden.

Kleding mag niet loshangen. Jassen, bodywarmers en dergelijke moeten dus tijdens de les dicht zijn.

Goede laarzen voorkomen dat de laars bij een eventuele val in de stijgbeugel blijft vastzitten. Kies laarzen met gladde, doorlopende zolen en een hak (of Jodhpur-laarsjes met chaps) en let op een goede pasvorm.

Het dragen van ringen, grote oorbellen en rinkelende armbanden is niet toegestaan te paard of bij het poetsen. Lang haar moet tijdens het poetsen en opzadelen en tijdens het paardrijden vastgebonden zijn in een staart of knotje.

Verdere veiligheidstips:
Paardrijden is een geweldige sport. In ons land rijden momenteel meer dan een half miljoen mensen paard. Gezond verstand en verantwoordelijkheid zijn belangrijk om de veiligheid te waarborgen. Tijdens de eerste lessen wordt ook ingegaan op de veiligheidsaspecten van het paardrijden.Daarnaast helpen de  tips op deze website hopelijk ongevallen te voorkomen zodat je onbekommerd kunt genieten van de paardensport!


.